keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Arkistointia, karsintaa ja kalatiiroja

Luontoilu on jäänyt tällä viikolla nollille - jos valokuvien läpikäymistä ei lasketa mukaan. Tietokoneen muisti varoitti jo rajallisuudestaan, joten kuvien läpikäynti tavalla tai toisella on vain välttämätöntä.

Otan paljon kuvia. Toivon aina nappaavani jonkin erilaisemman tilannekuvankin, kun en pihtaile kuvien ottamisen kanssa. Joskus niin käykin. Sitten säästelen ja vaalin kuvaa, kuin se olisi kovin arvokaskin. Puolen vuoden kuluttua se ei näytä enää ollenkaan yhtä laadukkaalta ja upealta kuin tuoreena.

Ison kuvamäärän läpikäyminen - etenkin kun ovat raakakuvia - vie sen sijaan rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuvat vievät tilaa, joten ylimääräisiä ei passaisi turhan päiten säästellä. Huonot kelit kannustavat onneksi karsimaan turhia kuvia ja arkistoimaan parempia niin käyttökoneelta kuin varmuuskopioistakin. Arkistointi on tylsää, mutta auttaa sitten myöhemmin.

Helsingin kauppatorin kupeessa oli myös kalatiirapari. Niistä tuli otettua monen monta kuvaa, joista muutama tässä. Hauskoja heppuja nekin :-)







tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kalalokki - tähän aikaan vuodesta oikein viehättävä ;-)

Kalalokkikin näyttää tähän aikaan vuodesta aivan erityisen upealta. Kesän aikana niiden menoon ja ääneen alkaa helposti kyllästyä, mutta nyt ainakin minulla on vielä kovasti suopea asenne niitä kohtaan. Etenkin, kun tämä lokki on kuvattu Helsingissä Kauppatorin kupeessa. Ei häiritse minun arkeani, mutta on mukavaa tilapäistä silmänruokaa ;-)

Tämän päivän kaunis ilma teki hyvän tauon kylmiin keleihin ja sateisiin. Vaan kasvit pitävät sateesta, joten olkoon. Onneksi oli taas tällainen päivä tässä välissä. Aurinko antaa voimaa :-)






maanantai 27. huhtikuuta 2015

Sääkset ovat täällä taas :-)

Olen nähnyt sääksen Hattelmalanjärvellä jo kahdesti. Kaukanahan se on lennellyt, mutta tämän vuoden ensimmäiset kuvat siitä piti tietenkin napata. Sää oli tuulinen ja järven pinta rikkonainen. Sääksellä ei ollut mitään mahdollisuutta nähdä kaloja eikä se edes yrittänyt syöksyä.

Nyt en ole juurikaan käynyt edes lintutornilla. Kostea sää ei kutsu minua tippaakaan. Jos ei tule kuivempaa, niin tulkoon sitten edes lämpimämpää. Sitä odotellessa ;-)

Ensimmäisessä kuvassa sääkseä hätyyttelemässä - mikäs muukaan kuin naurulokki ;-)






sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Naurulokkia ei naurattanut

Kevät saapuu omaa jatkuvasti sävellajia vaihtavaa sinfoniaansa kirjoittaen. Tänään oli sadepäivä. Ja nurmikko pitää sateesta, vihertää jo kummasti. Alppikärhön silmuista on punkenut esiin jo vihreitä pieniä lehtiä, vaikkakin vielä tiukasti supussa. Vihreys hiipii harmauden keskelle hiljaa, mutta tarmokkaasti. Jonakin päivänä, ihan lähiaikoina, sopivan sään tullen vihreä näkyy jo ilman lähempää tarkastelua :-)

Tänään en ole yrittänytkään kuvata. Olen keskittynyt muuhun arkeen ja sitä onkin riittänyt astianpesukoneen kirjaimellisesta kärähtämisestä lähtien. Tulipa siitä mustaa savua ja nopeasti... Älä koskaan jätä mitään pesukonetta päälle ilman valvontaa. Meidän tapauksessamme tulipalo olisi voinut syttyä muutamassa minuutissa. Onneksi satuin olemaan ihan siinä vieressä...

Takaisin luontoon: Yksinäinen kurki erehtyi nähtävästi tunkemaan itsensä eilen väärään paikkaan. Naurulokkia ei naurattanut, vaan ihan päinvastoin. Tarmokkaasti jahtasi kurkea pois.

Kuvat ovat kaukaa, kaukaa otettuja, siksi eivät tämän tarkempia. Ensimmäiseen kuvaan mahtui kurjen ja sitä takaa ajavan naurulokin lisäksi myös koiraspuolinen tukkasotka (vasemmalla alhaalla) sekä niinikään koiraspuolinen punasotka (oikealla alhaalla).




torstai 23. huhtikuuta 2015

Naaraskurjella päässä hieman vähemmän punaista (?)

Lintuosaajat opettavat minua erottamaan uroskurjen naaraasta. Uros on kuulemma se, jolla on sitä punaista päässä. Se on hämmentävä tunnistustapa, sillä onhan naaraallakin punaista päässä. Oletan tämän ystävällisen opastuksen tarkoittavan kuitenkin sitä, että uroksella on punaista päässänsä isommin. Tätä tietoa ei löytynyt ainakaan minun lintukirjoistani.

Alla olevasta kuvasta on tuon perusteella helppo päätellä, kumpi on uros (tai koiras) ja kumpi naaras :-) Oppia ikä kaikki...


keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Luonto elvyttää - tutkitusti :-)

Luonto elvyttää, sitä on tutkittu yllättävänkin paljon. hyvä niin. Nyt ei voida puhua pelkästään henkilökohtaisesta mielipiteestä. Joitakin lainauksia Sitran julkaisusta Vihreää hyvinvointia:






Alussa imin itseeni luonnosta visuaalisia kokemuksia. Olihan se tuorein ja kehittymättömin käyttöön ottamani aistialue. Nyt olen oppinut pysähtymään ja kuuntelemaan. Suolla istuskellessa takapuolen alle tarvitsee suojan, mutta äänimaailma plus sitten nuo näköhavainnot tekevät yhdessä uudistavan kokemuksen...


Toisesta linkistä löysin tutkimustuloksia, joiden alkuperäisenkin lähteen olen joskus löytänyt, mutta nyt juuri tähän 'hätään' ei onnista. Kirjanmerkki sivulle taitaa olla jollain toisella koneella... Mutta lainauksia psykologi Kirsi Salosen esityksestä Luonnon hyvinvointivaikutukset:




Hyvin lyhyetkin luontopyrähdykset vaikuttavat jo positiivisesti. Oma halu ja kyky keskittyä ja kuunnella ympäristöä parantavat vaikutuksia. Mutta tämänhän me luontotallaajat jo tiesimmekin :-)




tiistai 21. huhtikuuta 2015

Lempeä kylmässä :-)

Aamulla oli vain 0,3 astetta lämmintä ja se kertoi tasan tarkkaan siitä, kuinka kylmä lintutornilla eilen illalla oli. Tuuli puhalsi isosti, kovaa ja kylmästi. Kaikki vaatteet olivat tarpeen.

Tornilla lempeä oli ilmassa... siis maalla ja vedessä ;-) Myöhästyin tilanteista, mutta lintujen onni oli sykähdyttävää katsottavaa. Tämä aika vuodesta on NIIN intensiivistä aikaa :-)

Ensin härkälinnut, joita on järvellä siis ainakin jo kaksi paria... Havahduin kurkia seuratessani vasta tähän pörhistelyyn.



Joutsenetkin olivat jo loppusuoralla, kun tornikaveri huomasi lemmen touhut. Siinä vaiheessa minä taas tarkkailin härkälintuja... ;-) Niin paljon tapahtuu. Hyvä niin :-)

Upeaa viikon jatkoa!


lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kylmänkukka nupulla

Olen odottanut kevättä niin kovasti, että olen ahnehtimassa aivan liikaa. Keväästäkään ei saisi tulla suorittamista ;-) Se vain tuntuu etenevän niin vauhdilla. Ja sitten kun ei etene, iskee pieni tuska ja ahdistus... Puoli vuotta kerrallaan (siis keväästä syksyyn, ei päinvastoin ;-)) voisi mainiosti elää vain luonnossa liikkuen, havainnoiden ja kuvaten... :-) Eikä ehtisi tulemaan yhtään tylsää ;-)

Pakkasin melkein kaikki vaatteeni päälleni ja lähdin laahustamaan kameran ja kamerarepun kanssa harjulle. Ensimmäinen tutkailukohde oli kylmänkukka. Josko sitä löytyisi ja josko se jo kukkisi. Kaksi nuppua löytyi, ehkä enemmänkin olisi ollut matkan varrella tarjolla, mutta en niitä huomannut. Nämä huomasin ja hellästi ne kuvasin. Kannatti kavuta harjulle kantamusten kanssa ja pakata kaikki paksut vaatteet päälle. Tämä oli hyvä päivä :-)





perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kurjet ja minä kylmässä

Räntä- ja raesateen jälkeen päätin lähteä kokeilemaan onneani lintutornille. Ja siellähän oli KYLMÄÄ! Kylmä tuuli jäähdytti kropan tunnin aikana paksusta vaatekerroksesta huolimatta. Odottelu kuitenkin kannatti, sillä kurjet tulivat näytille. Ja kun kurjet sitten lähtivät, lähdin minäkin, vain vähän lähempänä maan pintaa kuin ne :-)

Tulivat lähtiessään niin lähelle, että oli taas hieman hankalaa saada tarkennus toimimaan. 'Uuden' kameran asetukset eivät vielä ole optimissaan. Täytyy käyttää aikaa vielä asetusten säätöön.

Pari puolitarkkaa lähikuvaa kurjista. Tulivat niin tykö...



torstai 16. huhtikuuta 2015

Kevättä telkissä :-)

Tolkuton räntäsade on loppunut, johan sitä kestikin... Maa on nyt ihan valkoisena. Isoja rättejä satoi taivaalta niin sakeasti, että harvoin niin valkoista verhoa näkee talvellakaan. Pianhan tuo onneksi sulaakin :-)

Telkillä on kevättä rinnassa, niinkuin kai kaikilla muillakin linnuilla ;-) Mutta kuvia telkistä...

Ensin laskeuduttiin järveen takaisin pienen pikapyrähdyksen jälkeen.



Sitten mentiin vierekkäin ja nyökyteltiin kaulaa ojennellen. Koiras vetäisi päänsä välillä taakse niin, että se kosketti selkää ja sitten taas nyökyteltiin yhdessä.


Naaras jättäytyi hieman taaemmas ja kääntyi toiseen suuntaan, koiras kääntyi perässä.



Koiras asettautui hieman hellempään asentoon ;-)


Ja naaras edesauttoi asiaa käymällä sukkeluksiin.



Pienen tovin jälkeen naaras pääsi takaisin veden pinnalle ja yhteinen nyökyttelymatka jatkui - hieman märempänä :-) Se on kevättä se :-)


tiistai 14. huhtikuuta 2015

Laulujoutsen ärhäkkäänä

Joutsenpari on asettumassa viimekesäiselle pesälleen. Viime kesänä ne olivat vielä hautoessaankin kovin sopuisia kurkien kanssa. Kurjet saivat kävellä siinä ihan vieressä ilman minkäänlaisia vihamielisyyden ilmaisuja. Nyt pesä on vasta kunnostuvaiheessa ja kurjet olivat kohtuullisen kaukana siitä, kun toisella joutsenista paloi käämit ja se hurjasti huutaen lensi kohti kurkia. Kävi ärhentelemässä niin vieressä, että kurjet päättivät poistua takavasemmalle.

Kuvia siis joutsenesta, siitä ärhäkkäästä. Kaunis luonnon luoma sekin :-)